HENKILÖSTÖ

Henkilöstön jatkuva, suunnitelmallinen ja uudistumiseen kannustava kehittäminen on osa Otavan strategiaa.

Otavan henkilöstön määrä vuonna 2022 oli noin

958

henkilöä

Otavalaisen keskimääräinen työuran pituus konsernissa on

7.3

vuotta

 

Työntekijöistä naisia on

76

%

Työntekijöistä miehiä on

24

%

Työntekijöiden keskimääräinen ikä on

41

vuotta

Mentorointiohjelman avulla jaettiin osaamista

Henkilöstön jatkuva, suunnitelmallinen ja uudistumiseen kannustava kehittäminen on osa Otavan strategiaa. Keskeisiä osaamisen kehittämisen tapoja ovat arjessa oppiminen sekä yhteistyö kollegoiden ja kumppaneiden kanssa.

Vuonna 2022 toteutettiin koko konsernissa oman työn kehittämiseen tähtäävä mentorointiohjelma Kulmia Group Oy:n asiantuntijoiden fasilitoimana.

Mentorointi perustuu kahden tasa-arvoisen henkilön luottamukselliseen vuorovaikutukseen, jossa tietotaitoa siirretään säännöllisten ja tavoitteellisten keskustelujen avulla.

Mentoroinnin tavoitteena oli tuoda uusia ideoita ja näkemystä arjen työhön haastamalla asiantuntijat jakamaan osaamistaan käytännönläheisesti. Lisäksi ohjelmalla pyrittiin sitouttamaan huippuammattilaisia omaan organisaatioonsa.

Mentoroinnin tavoitteena oli tuoda uusia ideoita ja näkemystä arjen työhön haastamalla asiantuntijat jakamaan osaamistaan käytännönläheisesti.

Ohjelmassa haettiin joko aktorin tai mentorin rooliin, mutta työskentely perustui kuitenkin vahvasti kaksisuuntaiseen osaamisen jakamiseen ja vertaisoppimiseen.

Ohjelma oli suunnattu erityisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita uransa pitkäjänteisestä kehittämisestä, kaipaavat uusia vastuita tai sparrausta hankalaan työtilanteeseen tai ovat hakemassa uusia verkostoja ja näkökulmia omaan työhönsä.

Aktori ja mentori tapasivat toisensa kerran kuussa yhdeksän kuukauden aikana ja yhteisiä tapaamisia koko verkostolla oli kolme. Mentorointiryhmien jäsenet tapasivat yhteisissä valmennuksissaan yhteensä kolme kertaa yhdeksän kuukauden aikana ja jokainen pari tapasi oman aikataulunsa mukaan noin kerran kuukaudessa.

Mentorointiohjelmalta alun perin uusia verkostoja hakemaan lähtenyt Jari Vehola kuvasi matkaansa mentorin roolissa näin:

 ”Sanoin jo viimeisessä yhteisessä tapaamisessa, että tämä oli paljon enemmän, mitä osasin odottaa. Sen sijaan että suunta olisi ollut ainoastaan mentorilta aktorille, sain myös aktoriltani paljon. Opin kuuntelemisen taidon, ja se on suurin asia, jonka sain. Eikä tämä pääty kohdallamme tähän, vaan tulemme tapaamaan parini kanssa jatkossakin.”

Jos tulisi uusi toteutus, Jari kehottaisi osallistumista harkitsevaa kollegaa ehdottomasti lähtemään mukaan, sillä vaikka mentorointi vei aikaa, sen hyödyt olivat paljon käytettyä aikaa suuremmat.

Otavan strategiassa henkilöstön kehittämisen painopisteet ovat:

Panostetaan henkilöstön jatkuvaan suunnitelmalliseen ja uudistumiseen kannustavaan kehittämiseen.

Jokaiselle työntekijälle laaditaan kehittymissuunnitelma.

Ennakoidaan osaamis- ja rekrytointitarpeita ja etsitään aktiivisesti ratkaisuja.

Vahvistetaan osaamista kumppaniverkostolla.

Mahdollistetaan urapolut eri liiketoiminnoissa sekä olemassa olevan osaamisen jakaminen yli organisaatiorajojen.

Lisätään liiketoimintojen henkilöstötoimintojen yhteistyötä.

Tunnistetaan eri liiketoiminnoissa olevat kyvykkyydet ja tulevaisuuden lupaukset ja tuetaan heidän kehittymistään.

Lisätään vuoropuhelua opiskelijoiden kanssa ja kokeillaan internship-ohjelmia.